O‘ZBEK VA TOJIK XALQLARINING AJDODLARI (BOBOJON G‘AFUROVNING “TOJIKON” VA AHMADALI ASQAROVNING “O‘ZBEK XALQINING KELIB CHIQISH TARIXI” ASARLARI MISOLIDA) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek va tojik xalqlarining etnogenezi (kelib chiqishi) va etnik tarixi ikki buyuk akademik tadqiqot — Bobojon G‘afurovning “Tojikon” hamda Ahmadali Asqarovning “O‘zbek xalqining kelib chiqishi tarixi” asarlari qiyosiy tahlili asosida yoritilgan. Markaziy Osiyoning ikki tub yerlik xalqi o‘rtasidagi etnomadaniy aloqalar, umumiy etnik qatlamlar va tarixiy-madaniy integratsiya jarayonlari arxeologik, antropologik va yozma manbalar asosida ko‘rib chiqilgan. Tadqiqotda har ikki xalqning ajdodlari hisoblangan qadimgi baqtriyaliklar, sog‘diylar, xorazmiylar, farg‘onaliklar hamda sak-massaget qabilalarining etnik shakllanishdagi o‘rni ilmiy tahlil qilingan.