INGLIZ TILINI BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIGA O‘QITISHDA INNOVATSION METODLARNING SAMARADORLIGI (Ustozlar uchun, 2026)
Boshlang‘ich sinflarda ingliz tilini o‘qitishda an’anaviy grammatik-tarjima metodining samaradorligi pastligi muammosi mavjud. Ushbu tadqiqotning maqsadi – o‘yinli, rolli, loyihaviy va TPR (Total Physical Response) kabi innovatsion metodlarning 3-sinf o‘quvchilarining ingliz tili bilim darajasi, dars faolligi va motivatsiyasiga ta’sirini eksperimental tekshirishdan iborat. Tadqiqot 2024-yil sentyabridan dekabrigacha Toshkent shahridagi 17-maktabning 44 nafar (22 tajriba, 22 nazorat) 3-sinf o‘quvchilari ishtirokida kvazi-eksperimental dizayn asosida o‘tkazildi. Tajriba guruhida innovatsion metodlar (o‘yinlar, rolli o‘yinlar, loyihalar, qo‘shiqlar, TPR) qo‘llanilgan bo‘lsa, nazorat guruhi an’anaviy metodda o‘qitildi. Ma’lumotlar kirish va yakuniy testlar, kuzatuv varaqasi, o‘qituvchi va ota-onalar so‘rovnomasi hamda intervyu orqali yig‘ildi. Statistik tahlil uchun paired va independent t-testlardan foydalanildi. Tajriba guruhi yakuniy testda o‘rtacha 28,4 ball o‘sishga erishdi (54,3 dan 82,7 gacha), nazorat guruhida esa o‘sish atigi 9,1 ballni (54,1 dan 63,2 gacha) tashkil etdi (p