BOSHLANG’ICH SINF MATEMATIKASIDA MATNLI MASALALARNI YECHISHDA MODEL (VIZUAL MODELLASHTIRISH) METODIDAN FOYDALANISH METODIKASI (Ustozlar uchun, 2026)
Maqolada boshlang’ich sinf matematikasida matnli masalalarni yechishda model metodi (vizual modellashtirish, “bar model”) dan foydalanishning ilmiy-metodik asoslari, nazariy kelib chiqishi va amaliy joriy etish yo’llari yoritilgan. Tadqiqotda J.Bruner’ning konkret-tasviriy-abstrakt (C–P–A) yondashuvi, qism-butun va qiyoslash modellari hamda model metodini bosqichma-bosqich o’rgatishning pedagogik tizimi tahlil qilingan. Tajriba-sinov natijalari model metodi o’quvchilarning matnli masalalarni tushunish va yechish kompetensiyasini sezilarli rivojlantirishini tasdiqlaydi.