SHARQ VA G‘ARB SHE’RIYATIDA OBRAZLILIK VA TIL IFODASINING LINGVOPOETIK XUSUSIYATLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada she'riyatda til vositalari bilan badiiy obrazlar o‘rtasiday uyg‘unlik masalasi lingvopoetik yondashuv asosida o‘rganiladi. Tadqiqotning asosiy maqsadi Sharq (masalan, fors-tojik, o‘zbek, arab) va G‘arb (ingliz, fransuz, nemis) she'riyatidagi lingvopoetik mexanizmlarni qiyosiy tahlil qilish orqali til-obraz uyg‘unligining umumiy va o‘ziga xos qonuniyatlarini ochib berishdir. Maqolada lingvopoetik tahlilning nazariy asoslari ko‘rib chiqilib, amaliy misollar asosida til birliklarining obrazli tizimga integratsiyasi tahlii qilinadi. Natijada til va obrazning o‘zaro ta'siri she'riy matnning badiiylik darajasini belgilovchi asosiy omil ekanligi isbotlanadi.