AXBOROT TIZIMLARIDAN FOYDALANISHNING BIOMETRIK NAZORATLASH ALGORITMLARI VA VOSITALARINI ISHLAB CHIQISH MEXANIZMLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqola axborot tizimlaridan foydalanishning biometrik nazoratlash algoritmlari va vositalarini ishlab chiqish masalalariga bag‘ishlangan. Maqolada biometrik nazorat tushunchasi, uning axborot xavfsizligidagi roli, turli biometrik identifikatsiya usullari (barmoq izi, yuzni tanish, iris skanerlash, ovoz orqali identifikatsiya va h.k.) haqida umumiy ma’lumotlar berilgan. Shuningdek, maqolada biometrik nazoratlash algoritmlarining asosiy prinsiplari, ishlash mexanizmlari, afzalliklari va kamchiliklari tahlil qilinadi. Maqolada biometrik vositalarni axborot tizimlariga integratsiya qilish jarayoni va ularning samaradorligini oshirishga qaratilgan algoritmik yondashuvlar ham ko‘rib chiqilgan. Mazkur tadqiqot natijalari axborot tizimlarida xavfsizlikni kuchaytirish va foydalanuvchi autentifikatsiyasini optimallashtirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar beradi.