ZAHIRIDDIN MUHAMMAD BOBURNING ADABIYOTDA TUTGAN O'RNI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada ulug‘ o‘zbek shoiri, mutafakkiri va davlat arbobi Zahiriddin Muhammad Boburning o‘zbek hamda jahon adabiyoti va tarixshunosligi rivojiga qo‘shgan ulkan hissasi tadqiq etilgan. Adibning shoh asari hisoblangan "Boburnoma"ning janriy xususiyatlari, til va uslubiy yangiliklari hamda undagi realistik tasvir tamoyillari tahlil qilingan. Shuningdek, Bobur lirikasi, uning janrlar rang-barangligi, aruz vazni rivojiga qo‘shgan hissasi va falsafiy-didaktik asarlarining gumanistik tabiati yoritilgan. Tadqiqot doirasida Bobur ijodining Sharq va G‘arb adabiy aloqalari kontekstidagi o‘rni aniqlangan.