PEDOGOGIK MAHORATDA SUN’IY INTELLEKTNING O‘RNI QANCHALIK MUHIM AHAMIYAT KASB ETMOQDA? (Ustozlar uchun, 2026)
Bugungi kun pedagog dars xonasiga kirar ekan, qarshisida mutlaqo yangicha fikrlaydigan, ma’lumotlarni soniyalar ichida qabul qiladigan va virtual dunyo bilan hamnafas yashayotgan avlodni ko‘radi. Shunday sharoitda an’anaviy dars o‘tish uslublari, quruq ma’ruzalar yoki faqat darslik bilan cheklanish o‘z samarasini yo‘qotib bormoqda. Zamonaviy ta’lim pedagog oldiga mutlaqo yangi talabni qo‘ydi ya’ni endi haqiqiy pedagogik mahorat nafaqat o‘z fanini mukammal bilishda, balki raqamli texnologiyalar, xususan, sun’iy intellekt imkoniyatlarini dars jarayoniga to‘g‘ri olib kira olishda namoyon bo‘lmoqda. Jamiyatda ko‘pchilikni bir savol o‘ylantirishi tabiiy, ya’ni texnologiya  rivojlangan asrda o‘qituvchining shaxsiy mahorati o‘z qiymatini yo‘qotmaydimi? Aksincha, sun’iy intellekt ta’limga kirib kelishi o‘qituvchining pedogogik mahoratini yanada yuksalishiga olib keladi. U endi shunchaki axborot beruvchi emas, balki bolaning qobiliyatlarini ochib beruvchi yo‘l ko‘rsatuvchiga aylanishi lozim. Dars jarayonida zamonaviy va interaktiv uslublardan foydalanish, darslarni sun’iy intellekt ko‘magida tashkil etish bolalarning ilm olishga bo‘lgan munosabatini butunlay o‘zgartiradi, ularda shunchaki yodlash emas, balki tanqidiy va mustaqil fikrlash ko‘nikmasini shakllantiradi.