BOBORAHIM MASHRAB SHAXSIYATI VA SHE’RIYATINING TASAVVUFIY MOHIYATI: O‘QUVCHILARIDA FALSAFIY MUSHOHADANI SHAKLLANTIRISH METODIKASI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yuqori sinflar uchun Boborahim Mashrab hayoti va ijodini o‘qitishning o‘ziga xos ilmiy-metodik muammolari va ularning yechimlari tadqiq etilgan. Mashrab she’riyatining tasavvufiy va falsafiy mohiyatini, xususan, g‘azallaridagi majoziy hamda ilohiy ishq timsollarini o‘quvchilarga to‘g‘ri yetkazish mezonlari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida an’anaviy ta’lim usullaridagi biryoqlama yondashuvlar tanqidiy o‘rganilib, mavzuni o‘tishda o‘quvchilarning mustaqil mushohada yuritish qobiliyatini oshiruvchi FSMU, klaster kabi interaktiv metodlar hamda zamonaviy raqamli texnologiyalarni integratsiya qilish imkoniyatlari asoslab berilgan. Maqolada keltirilgan tavsiya va metodik ishlanmalar yuqori sinf o‘quvchilarining badiiy-estetik didini rivojlantirishga hamda adabiyot darslarining samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.