MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALAR OVQATLANISHINING FIZIOLOGIK, GIGIYENIK VA PEDAGOGIK XUSUSIYATLARINI TAKOMILLASHTIRISH (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada maktabgacha yoshdagi bolalarning jismoniy va intellektual rivojlanishida ratsional ovqatlanishning o‘rni hamda uni takomillashtirishning kompleks mexanizmlari tadqiq etilgan. Tadqiqotning dolzarbligi maktabgacha ta’lim tashkilotlarida (MTT) bolalar organizmining yuqori metabolik ehtiyojlari va amaldagi ovqatlanish tizimi o‘rtasidagi nomutanosibliklarni bartaraf etish zaruriyati bilan belgilanadi. Maqolada ovqatlanish jarayoni uchta asosiy yo‘nalish fiziologik (energetik balans va mikronutrientlar mutanosibligi), gigiyenik (mahsulot xavfsizligi va texnologik ishlov berish) hamda pedagogik (ovqatlanish madaniyati va ijtimoiy ko‘nikmalar) jihatdan chuqur tahlil qilingan.