SUNʼIY INTELLEKTNING OʻZBEK TILIDA TAʼSIRI (Ustozlar uchun, 2026)
Sunʼiy intellekt (SI) texnologiyalarining jadal rivojlanishi global miqyosda turli sohalarga, jumladan, tillarga ham sezilarli taʼsir koʻrsatmoqda. Ushbu maqola SI ning oʻzbek tiliga taʼsirini, uning imkoniyatlari va muammolarini tahlil qiladi. SI oʻzbek tilida kontent yaratish, tarjima qilish va tilni oʻrganish jarayonlarini takomillashtirish uchun yangi yoʻllarni ochadi. Biroq, maʼlumotlar bazasining cheklanganligi, lingvistik xususiyatlar va madaniy merosni saqlash kabi qator qiyinchiliklar ham mavjud. Tadqiqot oʻzbek tilining raqamli kelajagini taʼminlashda SI ning rolini optimallashtirish boʻyicha tavsiyalar beradi.