MARK TVEN HIKOYALARI TARJIMASINING LINGVISTIK TAHLILI(O'ZBEK TILI TARJIMASI MISOLIDA) (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada taniqli amerika yozuvchisi Mark Tven hikoyalarining o‘zbek tiliga qilingan tarjimalari lingvistik va uslubiy jihatdan tadqiq etilgan. Yozuvchi asarlariga xos bo‘lgan milliy va madaniy bo‘yoqdor so‘zlar, frazeologizmlar, so‘z o‘yinlari va xalqona so‘zlashuv uslubining o‘zbek tilidagi ekvivalentlik hamda muqobillik darajasi tahlil qilingan. Tadqiqot davomida original matndagi idiomatik iboralar va ijtimoiy-madaniy realiyalarning o‘zbekcha tarjimalarda qay darajada aks etgani chog‘ishtirma-lingvistik metod orqali ochib berilgan. Shuningdek, tarjimonlar tomonidan lingvistik transformatsiyalar, kalkalash, leksik almashtirish va tavsifiy tarjima usullarining qo‘llanish samaradorligi baholangan.