,,OʻTKAN KUNLAR” ROMANING LEKSIK SEMANTIK TAHLILI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek romanchiligining tamal toshi hisoblangan Abdulla Qodiriyning „O‘tkan kunlar“ romani leksik-semantik jihatdan tizimli tahlil qilinadi. Asarning til xususiyatlari, yozuvchi qo‘llagan so‘z va iboralarning ma’no qatlamlari, eskirgan so‘zlar (arxaizm va tarixiy so‘zlar), diniy-tasavvufiy leksika hamda sotsial-maishiy terminlarning semantik tabiati qiyosiy-tasviriy metod orqali yoritilgan. Tadqiqotda romanning lug‘at fondi XIX asr Turkiston ijtimoiy-siyosiy va madaniy hayoti bilan bog‘liq holda o‘rganilib, muallifning so‘z tanlash mahorati hamda asarning hozirgi o‘zbek adabiy tili shakllanishidagi o‘rni lisoniy dalillar vositasida asoslangan. Shuningdek, romandagi emotsional-ekspressiv bo‘yoqdor so‘zlar va frazeologizmlarning kontekstual ma’nolari ochib berilgan.