HOZIRGI ÕZBEK ADABIY TILINING YUTUQ VA KAMCHILIKLARI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada hozirgi o‘zbek adabiy tilining mustaqillik yillaridagi taraqqiyot dinamikasi, erishilgan yutuqlari va yuzaga kelayotgan tizimli kamchiliklari qiyosiy-tahliliy nuqtayi nazardan o‘rganiladi. O‘zbek tilining davlat tili va xalqaro muloqot tili sifatidagi maqomining mustahkamlanishi, uslubiy rang-baranglikning ortishi hamda raqamli makonga integratsiyalashuvi asarning bosh yutuqlari sifatida tahlil qilingan. Shu bilan birga, globallashuv sharoitida adabiy til me’yorlarining buzilishi, mediamatnlardagi savodsizlik darajasi, internet leksikasidagi parokandalik va xorijiy atamalarning asossiz o‘zlashtirilishi kabi kamchiliklar lisoniy dalillar vositasida ochib berilgan. Maqolada adabiy til me’yorlarini asrash va uning ijtimoiy nufuzini yanada oshirishning strategik yo‘llari ilmiy jihatdan asoslangan.