INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDAGI METAFORIK IFODALAR VA ULARNING TARJIMADA EKVIVALENTLIGI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillaridagi metaforik ifodalar hamda ularning tarjimada ekvivalentligini ta’minlash masalalari tadqiq etiladi. Metafora tilning muhim obrazli ifoda vositasi sifatida qaralib, uning semantik va madaniy xususiyatlari qiyosiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida ingliz va o‘zbek tillaridan olingan misollar asosida metaforalarning so‘zma-so‘z, qisman va funksional tarjima usullari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, tarjimada milliy-madaniy tafovutlar tufayli yuzaga keladigan muammolar aniqlanib, ularni bartaraf etish yo‘llari yoritiladi.