ALLERGIK BOLALARDA TONZILLITNING LABORATORIYA DIAGNOSTIKASIDAGI O‘ZGARISHLAR (Ustozlar uchun, 2026)
Tonzillit bolalar orasida eng ko‘p uchraydigan otorinolaringologik kasalliklardan biri hisoblanadi. Ushbu kasallik bodomsimon bezlarning yallig‘lanishi bilan xarakterlanadi va ko‘pincha bakterial, virusli yoki kam hollarda zamburug‘li infeksiyalar natijasida rivojlanadi. So‘nggi yillarda olib borilgan ilmiy tadqiqotlar allergik reaksiyalarning ham tonzillit rivojlanishida muhim o‘rin tutishini ko‘rsatmoqda. Allergik kasalliklarga moyil bo‘lgan bolalarda organizmning immun javobi o‘ziga xos xususiyatlarga ega bo‘lib, bu tonzillitning klinik kechishi va laborator ko‘rsatkichlarida sezilarli o‘zgarishlarga sabab bo‘lishi mumkin.