TARMOQ TOPOLOGIYALARI VA ULARNING GEOMETRIK TUZILISHI: ZAMONAVIY TAHLIL, SAMARADORLIK MEZONLARI VA KIBER-BARDOSHLILIK (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada kompyuter tarmoqlarining fizik va mantiqiy tuzilishini belgilovchi asosiy omil — tarmoq topologiyalari atroflicha tadqiq etiladi. Maqolada klassik topologiyalar (shina, halqa, yulduz) va zamonaviy murakkab topologiyalar (daraxtsimon, to‘liq bog‘langan, gibrid) arxitekturasi o‘rganilgan. Har bir topologiyaning iqtisodiy samaradorligi, ma'lumot uzatish tezligi, kengayuvchanligi va nosozliklarga bardoshliligi qiyosiy tahlil qilingan. Shuningdek, zamonaviy ma'lumotlarni qayta ishlash markazlari (Data Centers) va bulutli infratuzilmalarda qo‘llaniladigan yangi avlod topologik yechimlari tahlil etilgan.