YOSHLAR ORASIDA SOG‘LOM TURMUSH TARZINI SHAKLLANTIRISHDA JISMONIY TARBIYA VA SPORTNING AHAMIYATI (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada yoshlar, xususan talaba-yoshlar orasida sog‘lom turmush tarzini shakllantirishda jismoniy tarbiya va sportning pedagogik, ijtimoiy va profilaktik ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot yo‘nalishlari sifatida talaba-yoshlar salomatligi, ommaviy sport va sog‘lom avlod konsepsiyasi asos qilib olindi. Maqolada jismoniy faollikning yurak-qon tomir, nafas olish, tayanch-harakat, ruhiy barqarorlik va ijtimoiy moslashuvga ta’siri yoritiladi. Shuningdek, ta’lim muassasalarida ommaviy sport tadbirlarini tizimli tashkil etish, motivatsiyani oshirish, sog‘lom turmush ko‘nikmalarini kundalik hayotga singdirish bo‘yicha zamonaviy model taklif etiladi. Natijalar bo‘limida sog‘lom turmush tarzini shakllantirishning bosqichlari, monitoring mezonlari va amaliy dastur jadval ko‘rinishida berilgan. Maqola yakunida jismoniy tarbiya va sportni yoshlar salomatligini mustahkamlash hamda sog‘lom avlodni tarbiyalashning asosiy omili sifatida rivojlantirish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqildi.