AXBOROT XAVFSIZLIGINING JAMIYATDAGI ROLI (Ustozlar uchun, 2026)
XXI asr axborot va kommunikatsiya texnologiyalari asri sifatida e’tirof etilmoqda. Bugungi kunda insoniyat hayotining deyarli barcha sohalari – ta’lim, tibbiyot, iqtisodiyot, davlat boshqaruvi, bank tizimi va hatto kundalik muloqot ham axborot texnologiyalari bilan chambarchas bog‘liq. Internet tarmog‘ining keng rivojlanishi natijasida ma’lumot almashish tezligi oshdi, insonlar uchun yangi imkoniyatlar yaratildi. Biroq axborot texnologiyalarining rivojlanishi bilan bir qatorda axborot xavfsizligini ta’minlash masalasi ham dolzarb ahamiyat kasb etmoqda.Axborot xavfsizligi – bu axborotni turli tahdidlardan himoya qilish, uning maxfiyligi, yaxlitligi va mavjudligini saqlashga qaratilgan chora-tadbirlar majmuasidir. Zamonaviy jamiyatda axborot eng muhim resurslardan biri hisoblanadi. Shu sababli uni himoya qilish davlatlar, tashkilotlar va alohida fuqarolar oldida turgan eng muhim vazifalardan biridir.