AXBOROT KOMMUNIKATSIYA TIZIMINI RIVOJLANTIRISH (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy dunyoda axborot-kommunikatsiya tizimlarini (AKT) rivojlantirishning strategik ahamiyati, global tendensiyalari va ijtimoiy-iqtisodiy taraqqiyotga ta'siri har tomonlama tahlil qilingan. Tadqiqot davomida raqamli iqtisodiyotni shakllantirishda AKT infratuzilmasining o‘rni, 5G va 6G aloqa texnologiyalari, bulutli hisoblashlar hamda sun'iy intellekt tizimlarini davlat va xususiy sektorga joriy etish masalalari o‘rganilgan. Maqolada AKT sohasidagi mavjud muammolar, xususan, hududlararo raqamli tengsizlik, kiberxavfsizlik tahdidlari va malakali IT-kadrlar yetishmovchiligi muammolari ko‘rib chiqilib, ularning ilmiy va amaliy yechimlari taklif etilgan. Shuningdek, O‘zbekiston Respublikasining raqamli transformatsiya jarayonlari va erishilgan natijalari tahlil qilinib, kelgusida tizimni yanada takomillashtirish bo‘yicha xulosalar shakllantirilgan.