PRAGMATIC ANALYSIS OF PERSUASION (Ustozlar uchun, 2026)
Ushbu maqolada diskursda ishontirish (persuasiya) hodisasining pragmatik xususiyatlari va uning kommunikativ-strategik imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida ishontirishning nutqiy aktlar nazariyasi, Graysning hamkorlik tamoyillari va Brown-Levinsonning xushmuomalalik strategiyalari doirasidagi o‘rni o‘rganilgan. Maqolada so‘zlovchining tinglovchi dunyoqarashi yoki xatti-harakatini o‘zgartirishga qaratilgan pragmatik niyati (illokutiv kuchi) va uning tilda namoyon bo‘lish vositalari aniqlangan. Shuningdek, turli diskursiv vaziyatlarda (siyosiy nutq, reklama, kundalik muloqot) ishontirish strategiyalarining samaradorligi pragmatik aspektda yoritib beriladi va kommunikantlar o‘rtasidagi ta’sir o‘tkazish mexanizmlari haqida xulosalar keltiriladi.