TOMCHILATIB SUGORISH VA MELIORATSIYA: BARQAROR QISHLOQ XOJALIGINING ASOSI (Ustozlar uchun, 2026)
Mazkur maqolada tomchilatib sug‘orish va melioratsiya tizimlarining barqaror qishloq xo‘jaligini rivojlantirishdagi ahamiyati yoritilgan. Unda global suv tanqisligi va iqlim o‘zgarishi sharoitida suv resurslaridan oqilona foydalanish zarurati asoslab berilgan. Tomchilatib sug‘orish texnologiyasining mazmuni, uning suv tejamkorligi, hosildorlikni oshirish va ekologik barqarorlikni ta’minlashdagi afzalliklari tahlil qilingan. Shuningdek, melioratsiyaning sug‘oriladigan yerlar unumdorligini oshirish, tuproq sho‘rlanishini kamaytirish va qishloq xo‘jaligi ishlab chiqarishida muhim o‘rni ko‘rsatib berilgan. Maqolada tomchilatib sug‘orish va melioratsiyaning o‘zaro uyg‘unligi barqaror qishloq xo‘jaligini shakllantirishning asosiy omili sifatida baholangan. O‘zbekistonda ushbu texnologiyalarni joriy etish tajribasi, mavjud muammolar va ularni bartaraf etish yo‘llari ham yoritilgan. Maqola qishloq xo‘jaligi sohasidagi mutaxassislar, talabalar va fermer xo‘jaliklari uchun amaliy ahamiyatga ega.