NO‘XAT HOSILDORLIGIGA EKISH MUDDATLARI VA SXEMALARIGA BOG‘LIQLIGI (Ustozlar uchun, 2025)
Bugungi kunda no’xat ekini maydoni dunyo bo’yicha 14573 ming gektar bo’lib, 2007 yilga nisbatan 3,3% kengaygan. No’xat yetishtiruvchi asosiy davlatlar – Hindiston, Avstraliya, Pokiston, Argentina, Afrika davlatlari va Meksika hisoblanadi, no’xat ishlab chiqarish bo’yicha Hindiston (10984 ming/ t) yetakchilik qilib, uning ulushi 73 foizga to’g’ri keladi. Ikkinchi o’rinni Avstraliya (661 ming/t) va uchinchi o’rinni Pokiston (601 ming/t) egallaydi. Hozirgi vaqtda no’xat hosildorligi 10 s/ga ni tashkil etib, 2007 yilga nisbatan 2,2 foizga oshgan [4].Dunyo dehqonchiligida no‘xat 10,2 mln ga ekilgan, shundan 8 mln. gektari Hindistonda. Ekilish maydoni bo‘yicha dukkakli don ekinlari orasida uchinchi o‘rinni egallaydi. O‘zbekistonda no‘xat lalmikor va suvli yerlarda 4-5 ming ga maydonga ekiladi.