ТИЛ ОФАТЛАРИ: ИЖТИМОИЙ-ЛИНГВИСТИК МУАММОЛАР ВА УЛАРНИ БАРТАРАФ ЭТИШ ЙЎЛЛАРИ (Ustozlar uchun, 2025)
Аннотация: Ушбу мақолада замонавий ўзбек тилида кузатилаётган “тил офатлари” — яъни тилнинг тозалиги, маънавий ва маданий меъёрларига салбий таъсир кўрсатувчи омиллар илмий жиҳатдан таҳлил қилинган. Мақолада чет сўзларнинг ортиқча ишлатилиши, лаҳжавий элементларнинг адабий тилга аралашиши, орфоэпик ва орфографик хатоларнинг кўпайиши, ёшлар нутқида сўз бойлигининг қисқариши каби ҳолатлар мисоллар асосида ёритилган. Шу билан бирга, тил офатларининг асосий сабаблари ва уларни бартараф этиш йўллари ҳақида илмий хулосалар берилган