DALAY LAMA XIV NING DINLARARO MULOQOT MADANIYATINING RIVOJLANTIRISHGA QO‘SHGAN HISSASI (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola dunyo tinchligi, diniy bag‘rikenglik va insoniyat birligini ta’minlash yo‘lida Dalai Lama XIV tomonidan olib borilgan faoliyatning mohiyatini tahlil etishga bag‘ishlangan. Asosiy e’tibor uning dinlararo muloqot madaniyatini rivojlantirishdagi hissasi, tolerantlik g‘oyalarini targ‘ib etishdagi roli hamda global miqyosdagi tinchlik harakatlariga qo‘shgan amaliy hissasiga qaratilgan.Dalai Lama XIV, ya’ni Tenzin Gyatso, butun insoniyatni yagona oilaning a’zosi sifatida ko‘rgan holda, turli dinlar o‘rtasidagi tafovutlarni ziddiyat emas, balki o‘zaro boyituvchi madaniy xilma-xillik sifatida talqin qiladi. U o‘z nutq va asarlarida har bir dinga xos ma’naviy qadriyatlar — mehr, rahm-shafqat, sabr-toqat va insonparvarlik tamoyillarini umumiy axloqiy asos sifatida ilgari suradi.