MUTATSION (GENOTIPIK)OʻZGARUVCHANLIK (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: Mutatsion o‘zgaruvchanlik — bu organizmlar genetik materialida, ya’ni DNK yoki RNK tuzilmasida sodir bo‘ladigan o‘zgarishlar natijasida yuzaga keladigan genetik o‘zgaruvchanlik shaklidir. Mutatsiyalar genlar, xromosomalar yoki ularning tuzilishiga ta’sir etib, nasldan-naslga o‘tuvchi irsiy o‘zgarishlarga sabab bo‘ladi. Ular tabiiy yoki sun’iy omillar (radiatsiya, kimyoviy moddalar, ultrabinafsha nurlar, viruslar va boshqalar) ta’sirida vujudga kelishi mumkin.