OʻZGARUVCHANLIK (Ustozlar uchun, 2025)
Annotatsiya: O‘zgaruvchanlik — bu tirik organizmlar, biologik tizimlar va ijtimoiy jarayonlarning ajralmas xususiyati bo‘lib, u muhit ta’siriga moslashish, rivojlanish va barqarorlikni ta’minlaydi. Mazkur maqolada o‘zgaruvchanlik tushunchasining nazariy asoslari, turlari hamda uni aniqlash usullari yoritilgan. Tadqiqotda genetik, ekologik, fiziologik va ijtimoiy omillarning o‘zgaruvchanlikka ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, diapazon, dispersiya va standart og‘ish kabi statistik ko‘rsatkichlar asosida o‘zgaruvchanlikni o‘lchashning ilmiy yondashuvlari keltirilgan. Maqolada o‘zgaruvchanlikning inson hayoti, tabiiy tanlanish va adaptatsiya jarayonlaridagi o‘rni ham yoritilgan.