SIR MODELIDAN FOYDALANIB GRIPP EPIDEMIYASINING TARQALISHINI BASHORAT QILISH (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada gripp epidemiyasining tarqalishini SIR modeli asosida matematik jihatdan tahlil qilish ko‘rib chiqilgan. Model orqali aholini kasallanish darajasi, infeksiyaning cho‘qqi nuqtasi va epidemiyaning davomiyligi bashorat qilinadi. Oddiy parametrlar yordamida epidemiyaning rivojlanishi modellashtiriladi. Natijalar sog‘liqni saqlash tizimida chora-tadbirlarni rejalashtirishda yordam berishi mumkin. Shuningdek, SIR modelining afzalliklari va cheklovlari muhokama qilingan.