BIR KAMERALI MODEL ASOSIDA DORINING QON TARKIBIDA SO‘RILISH VA YO‘QOLISHINING TAHLILI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada dorining qon tarkibida qanday so‘rilishi va yo‘qolishi jarayoni matematik modellashtirish asosida o‘rganiladi. Farmakokinetik jarayonlar bir kamerali model yordamida tahlil qilinadi. Bu model orqali dorining qon plazmasidagi konsentratsiyasi vaqt o‘tishi bilan qanday o‘zgarishi ko‘rsatib beriladi. Modellash natijalari dori dozasini optimallashtirish, dozalash oralig‘ini belgilash va yon ta’sirlarni kamaytirishda muhim ahamiyatga ega.