QORAQALPOQ YOSHLARINING MILLIY IDENTIKLIGINI RIVOJLANTIRISH HAQIDA (Ustozlar uchun, 2025)
Millatning identikligi avvalambor davlat va xalq manfaatlari bilan chambarchas bog‘liq «o‘zlikni anglash» tuyg‘usi asosida shakllanadi. Chunki o‘zlikni anglash orqali nafaqat milliy, etnik manfaatlarni, balki shu bilan birga, milliy jipslilikni vujudga keltiruvchi mental xususiyatlarni ham maqsadga yo‘naltirish mumkin. Milliy identiklikning yana bir xususiyati – u millat xarakteri va mentalitetining ijtimoiy269 ma’naviy jihatlarini anglashning asosi ham hisoblanadi. O‘zlikni anglash milliy identiklikning bir qismi hisoblanadi. Lekin ko‘plab tadqiqot ishlarida o‘zlikni anglash omili uzoq vaqtlargacha identiklik tushunchasiga qorishtirib yuborilardi. Aslini olganda milliy identiklik o‘zida mentalitet va o‘zlikni anglash tushunchalarini mujassam etadi va millatning xarakterli xususiyatlarini belgilashda ularni bir-biridan ayri ko‘rish mumkin emas.