REVMATOID ARTRITDA BO’G’IM ZARARLANISHINING KLINIK KECHISHI. (Ustozlar uchun, 2025)
Revmatoid artrit -surunkali , bo’g’imlarning eroziv-destruktiv autoimmun yallig’lanishi bilan kechuvchi kasallik. Bu kasallik ko’p tarqalgan bo’lib asosan erkaklarga nisbatan ayollarda 30 yoshdan keyin uchraydi,aholi o’rtasida uchrashi 0,5-0,9% ni tashkil etadi.Revmatoid artrit ko’pincha nogironlikka va ish qobiliyatini yo’qolishiga olib keluvchi kasallik sifatida qaraladi. Revmatoid artrit bilan kasallangan bemorlar avval kichik bo’g’imlarda (qo’l va oyoq) zararlanishi keyinchalik yirik bo’g’imlarda( tizza, bilak-kaft, tos-son) simmetrik zararlanishi bilan shikoyat qiladi. Ko’p holatlarda bemorlarda bo’g’im sindromi ertalablari paydo bo’ladi va ma’lum vaqtdan keyin o’tib ketishi kuzatiladi. Revmatoid artrit  qon tahlilida revmatoid faktor musbat ya’ni seropazitiv chiqishi yoki revmatoid faktor aniqlanmasligi manfiy ya’ni seronegativ chiqishi mumkin.