YURAK-QON TOMIR TIZIMI KASALLIKLARI. (Ustozlar uchun, 2025)
Mazkur maqolada yurak-qon tomir tizimi kasalliklari  tibbiy, psixologik va ijtimoiy jihatdan tahlil qilinadi. Bugungi kunda yurak kasalliklari dunyo bo’yicha o’limning asosiy sabablaridan biri hisoblanadi. Ilgari bu kasalliklar, asosan keksalarga xos bo’lgan bo’lsa, hozirgi paytda yoshlarda ham ko’p tarqalgan. Arterial gipertoniya Yu,t.s.k. orasida eng keng tarqalgan bo’lib, katta yoshli odamlar orasida ko’p uchraydi.  U miokart infarkti, insult, yurak yetishmovchiligi kabi ko’pincha o’lim yoki nogironlikka sabab bo’ladigan asosiy patogenetik omil hisoblanadi. Ushbu maqolada manashu kasalliklar va ularning sabablari bilan tanishib chiqamiz.