NERV TOLALARI VA SINAPSLAR FIZIOLOGIYASI (Ustozlar uchun, 2025)
Nerv tizimi tirik organizmning markaziy boshqaruv va muvofiqlashtiruvchi tizimi hisoblanadi. Bu tizimning asosiy vazifasi tashqi va ichki muhitdan olinadigan axborotlarni qabul qilish, qayta ishlash va mos javob reaktsiyalarini shakllantirishdan iboratdir. Nerv tizimi murakkab tuzilishga ega bo‘lib, uning asosini nerv hujayralari (neyronlar) va ular orasidagi bog‘lovchi nuqtalar - sinapslar tashkil etadi. Neyronlar o‘zaro bog‘lanib, ma’lumotlarni yuqori tezlikda va aniq tarzda uzatib turadi. Bu jarayonlar natijasida odamda harakat, his-tuyg‘u, refleks va boshqa fiziologik jarayonlar amalga oshadi.