OʻQUVCHILARDAGI XAVOTIRLANISH HOLATINI ANIQLASH HAMDA BARTARAF ETISHNING ZAMONAVIY PSIXOLOGIK USULLARI (Ustozlar uchun, 2025)
Xavotirlanish holatini, xavotirlanishlanish tushunchasini birinchi marta Z.Freyd tomonidan aniqlangan va ta’kidlangan. U bu holatni hissiy holat sifatida tavsifladi, shu jumladan kutish va noaniqlik, nochorlik hissi, bularning barchasi ichki sabablarga asoslanadi. Natijada, koʻplab taniqli psixologlar va psixoterapevtlar xavotirlanish holatini oʻrganishdi va koʻplab asarlar yozishdi. Psixologik adabiyotlarda xavotirlanish tushunchasining turli xil ta’riflarini topish mumkin, garchi koʻpchilik tadqiqotchilar buni boshqacha koʻrib chiqish zarurligiga rozi boʻlishadi - vaziyatli hodisa va shaxsiy xususiyat sifatida, oʻtish holati va uning dinamikasini hisobga olgan holda. Psixologik lugʻat ushbu atamaning quyidagi izohini beradi: “Xavotirlanish - bu odamning tez-tez va kuchli xavotirlanishlanishga moyilligi, shuningdek, uning paydo boʻlishining past chegarasida namoyon boʻladigan individual psixologik xususiyat, jarayonlar yigindisidir”.