"SADDI ISKANDARIY" DOSTONIDA ISKANDAR – ADOLATLI, ILMPARVAR VA JASUR SHOH OBRAZI TIMSOLIDA (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqolada Alisher Navoiy “Saddi Iskandariy” dostonida yaratilgan Iskandar obrazining adolatparvarlik, ma’rifatparvarlik va ixtirokorlik fazilatlari tahlil qilinadi. Asarda Iskandar nafaqat yurtlarni obod qiluvchi hukmdor, balki ilmni rivojlantiruvchi donishmand sifatida ko‘rsatiladi. Chin xoqoni sovg‘a qilgan jomdan ilhomlangan Iskandar olimlarni to‘plab, usturlab va ko‘zgu yasashni buyuradi. Ushbu ixtirolar orqali uning yetti iqlimni ko‘ra oladigan, to‘qqiz charx sirini bilishga intilgan ilmparvar hukmdor sifatidagi timsoli ochiladi. Maqola Iskandarning adolat, ilm va yaratuvchanlikni uyg‘unlashtirgan ideal rahbar sifatidagi xususiyatlarini yoritadi.