IZZAT SULTON: HAYOTI, IJODI VA TANQIDCHILIK FAOLIYATI (Ustozlar uchun, 2025)
Ushbu maqola XX asr o‘zbek adabiyotshunosligi va tanqidchiligi rivojida muhim o‘rin tutgan Izzat Sulton (1910–2001)ning hayoti, ijodi va ilmiy faoliyatini keng qamrovli tahlil qiladi. Maqolada olimning o‘zbek mumtoz adabiyoti, xalq og‘zaki ijodi, sahna madaniyati va kino san’ati sohasidagi izlanishlari, shuningdek, zamonaviy adabiy jarayonni o‘rganishdagi yondashuvlari batafsil yoritilgan. Izzat Sultonning «Adabiyot nazariyasi» darsligi, Navoiyshunoslik bo‘yicha tadqiqotlari va dramaturgik asarlari orqali o‘zbek adabiyotida tanqidiy tafakkur va ilmiy tadqiqot metodlarini rivojlantirishdagi xizmatlari ko‘rsatildi. Shuningdek, maqolada Izzat Sultonning Abdulla Qodiriy ijodiga nisbatan haqqoniy va ilmiy bahosi, jadidizm va sotsrealizm masalalariga yondashuvi tahlil qilinadi. Annotatsiyada uning adabiyotshunoslikdagi merosi, olim sifatidagi ilmiy izlanishlari va jamoat faoliyati, shuningdek, zamon adabiyotiga ta’siri alohida ta’kidlangan.