JAHON MIQYOSIDA GEPATIT: SABABLARI, ASORATLARI VA ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI - Ismoilov Diyorbek Shahobiddin o`g`li; Sharipova Farida Salimdjanovna (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola "Jahon miqyosida Gepatit: Sabablari, Asoratlari va Zamonaviy Davolash Usullari" mavzusiga bag’ishlangan bo’lib, gepatit kasalligining global miqyosdagi ta’sirini va uning inson salomatligiga bo’lgan xavfini tahlil qiladi. Maqolada gepatitning asosiy sabablari, shu jumladan viruslar (A, B, C, D, E), alkogol va dorilardan kelib chiqadigan gepatitlar, shuningdek, autoimmun kasalliklar va boshqa faktorlarga alohida e’tibor qaratiladi. Gepatitning salbiy asoratlari, jumladan, surunkali gepatit, jigar sirrozi, jigar saratoni va jigar yetishmovchiligi kabi jiddiy holatlar tahlil qilinadi. Ma’lumotlar va tahlillar jahon sog’liqni saqlash tashkilotlari va boshqa ishonchli manbalarga asoslanib, gepatitning global muammosi va uning oldini olish, davolash bo’yicha chora-tadbirlarni ko’rish zarurligini ta’kidlaydi. Maqola kengaytirilgan profilaktika tadbirlari va jahon miqyosida gepatitning nazoratini yanada samarali qilish uchun tavsiyalar beradi.