RAYONLASHTIRISH, SHAHARSOZLIK VA QISHLOQ TURAR-JOYLARINI REJALASHTIRISH - Qodirov Alisherxon Obidjon o‘g‘li (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Rayonlashtirish, shaharsozlik va qishloq turar-joylarini rejalashtirish jamiyat taraqqiyotining muhim bo‘g‘inlaridan biridir. Bu sohalar mamlakat aholisining yashash darajasi, hududlarning barqaror rivojlanishi, iqtisodiy va ekologik muvozanatni ta’minlashda katta ahamiyatga ega. Rayonlashtirish, asosan, hududni ijtimoiy-iqtisodiy, tabiiy va geografik xususiyatlari asosida ma’lum bir qismlarga bo‘lib, har bir hududga xos xususiyatlarni hisobga olgan holda mutanosib rivojlanishni ta’minlashga xizmat qiladi. Rayonlashtirish jarayonida aholining zichligi, ishlab chiqarish korxonalari, transport tarmog‘i, yer resurslari, suv ta’minoti, kommunikatsiyalar, ta’lim va sog‘liqni saqlash infratuzilmalari alohida e’tiborga olinadi. Ushbu tezisda Rayonlashtirish, shaharsozlik va qishloq turar-joylarini rejalashtirish haqida ma’lumotlar berilgan.