TIJORAT BANKLARIDA DEBITORLIK QARZLARINI HISOBGA OLISH VA AUDITINI TASHKIL QILISHNING NAZARIY ASOSLARI - Qayumov Qudratjon Kimsanboyevich (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezisda tijorat banklarida debitorlik qarzdorlik hisobi va auditini takomillashtirish jarayoniga chuqurroq yondashiladi. Dastlab, debitorlik qarzdorlikning bank aktivlari tarkibidagi oʻrni va uning tijorat banklarining umumiy moliyaviy koʻrsatkichlariga taʻsiri yoritiladi. Shu jumladan, ushbu qarzdorliklar bankning nafaqat ichki, balki tashqi moliyaviy muvozanatini taʻminlashda ham muhim ahamiyatga ega ekani taʻkidlanadi. Maqolada tijorat banklarida debitorlik qarzdorlikni hisobga olishda uchraydigan asosiy muammolar, jumladan, qarzdorlikning aniq va toʻliq hisobga olinmasligi, toʻlov qobiliyati past boʻlgan qarzdorlar bilan ishlashdagi qiyinchiliklar va kredit risklarini samarali boshqarishda kamchiliklar tahlil qilinadi. Shuningdek, bu muammolarni hal qilish uchun zamonaviy texnologiyalarni joriy etish va hisob jarayonlarini avtomatlashtirish zarurati asoslab beriladi.