ЗИЁРАТГОҲЛАРДАГИ МАДАНИЙ-МАЪРИФИЙ ҲАЁТНИНГ ЭТНОГРАФИК ВА СОЦИОЛОГИК ТАДҚИҚИ - Жалилова Угилой Абдикодир кизи (World Scientific Research Journal, 2025)
Муқаддас зиёратгоҳлар тарихини ўрганиш, унинг ўзига хос хусусиятларини аниқлаш ўлка аҳолисининг анъанавий диний тасаввурлари ва эътиқод қарашларини илмий таҳлил этишгина эмас, илмий тадқиқотлар натижаси сифатида моддий-маданият намуналарининг маънавий-маърифий аҳамиятини ёшлар таълим- тарбиясида қўллаш имкониятини ҳам беради. Шу маънода айтишмумкинки, Ўзбекистоннинг жанубий ҳудуди ҳисобланган Сурхондарё вилояти ўзининг улуғ алломалари, забардаст олимлари ҳамда меҳнаткаш халқи билан жаҳонга танилган. Шуни эътироф этиш ўринлики, бу каби табаррук зотларнинг меросини ва тарихини ўрганиш, пировард натижада дафн этилган гўшаларини обод қилиш, дин-диёнатли инсонларнинг ҳаёт тажрибасини оммалаштириш ва диний соҳада амалга оширган ишлари ёшла- рни ватанпарварлик руҳида тарбиялаш мақсадларига хизмат қилади1.