ЭНЕРГИЯ САМАРАДОР ЛОЙИҲАЛАР БОШҚАРУВИ ВА МОЛИЯЛАШТИРИШ АМАЛИЁТИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ - Гулхаё Наркулова (World Scientific Research Journal, 2025)
Жаҳон иқтисодий тараққиётида энергия ресурсларидан оқилона фойдаланиш тобора муҳим аҳамият касб этмоқда. Халқаро энергетика агентлиги ҳисоботларига кўра, самарадорлик кўрсаткичини ҳар йили камида 1% га яхшилаш орқали дунё миқёсида 250 миллион тонна СО₂ чиқиндиларини камайтириш мумкин.[1] Ўзбекистонда ҳам энергетика тизимини модернизация қилиш, ресурсларни тежаш ва қайта тикланадиган энергия манбаларини кўпайтириш миллий сиёсатда устувор вазифа қилиб белгиланган. “Яшил иқтисодиёт стратегияси (2019–2030)”да энергия самарадорлигини 20% гача ошириш, қайта тикланадиган манбалар улушини эса 25–30% гача етказиш кўзда тутилган. [2]Шу йўналишдаги ислоҳотлар иқтисодий ўсиш билан бирга экологик барқарорликни ҳам таъминлайди. [1] International Energy Agency, 2021 [2] Uzbekistan, Cabinet of Ministers, 2019