TRANSGUMANIZM INSONPARVARLIK AN’ANASIGA FALSAFIY VA SIYOSIY TAHDID SIFATIDA - Turkbenbaeva Durdana Erkanat qizi (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. Maqolada transgumanizm tushunchasi klassik gumanistik an’ananing falsafiy va siyosiy muammosi sifatida ko‘rib chiqiladi. Muallif evolyutsiyaning ongli boshqaruvchisi sifatida insonni ilgari surgan Julian Xakslining asosiy g‘oyalarini, shuningdek, Frensis Fukuyamaning noyob "X omili"ni - inson qadr-qimmatini belgilovchi axloqiy va ongli fazilatlar to‘plamini saqlab qolishga qaratilgan tanqidiy qarashlarini tahlil qilgan. Shiddatli ilmiy-texnik taraqqiyot sharoitida erkinlik, tenglik va o‘ziga xoslikning gumanistik qadriyatlarini saqlab qolish uchun biotexnologiyalarning rivojlanishini xalqaro siyosiy-axloqiy nazorat qilish zarurligi muhokama qilinmoqda. Asarda ta’kidlanishicha, transgumanizm inson tabiatining fundamental tushunchalarini qayta ko‘rib chiqishni va texnologik rivojlanishni institutsional tartibga solishni talab qiladi.