“C++ VA PYTHON DASTURLASH TILLARIDA ALGORITMIK SAMARADORLIKNI SOLISHTIRISH” - Xaydarova Marxamat Yunusovna, (World Scientific Research Journal, 2025)
Mazkur maqolada zamonaviy dasturlash tillari ichida keng qo‘llanilayotgan C++ va Python tillarining algoritmik samaradorligi taqqoslab tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda sun’iy intellekt, katta ma’lumotlar (Big Data) va yuqori samarali hisoblash tizimlarida tezkorlik va resurslardan oqilona foydalanish muhim ahamiyat kasb etmoqda. Tadqiqot davomida 2024–2025-yillardagi yangilangan texnik ko‘rsatkichlar, benchmark testlari va ilmiy maqolalar asosida ikki tilning ishlash tezligi, xotira sarfi va murakkab algoritmlarni bajarish samaradorligi solishtirildi. Shuningdek, kompyuter arxitekturasi va optimallashtirilgan kutubxonalar (NumPy, STL)ning ta’siri, yangi kompilyator va interpretator texnologiyalarining roli tahlil qilindi. Natijalarga ko‘ra, C++ yuqori darajadagi kompilatsiya optimizatsiyasi va apparatga yaqin ishlash imkoniyatlari bilan og‘ir hisoblashli algoritmlarda ustunlikka ega ekani, Python esa qulay sintaksis va kengaytirilgan ekotizimi bilan tez prototiplash va sun’iy intellekt modellarini ishlab chiqishda samarali ekani aniqlangan. Maqola dasturiy yechimlarni tanlashda ishlab chiquvchilar uchun amaliy tavsiyalar va ilmiy xulosalar beradi.