MUHANDISLIK KOMUNIKATSIYALARINI YER OSTI TONELI ORQALI O‘TKAZIB SHAHAR KO‘CHALARIDA TIRBANDLIKNI YO‘QOTISH - Qodirov Alisherxon Obidjon o‘g‘li, (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya: Muhandislik kommunikatsiyalarini yer osti toneli orqali o‘tkazish - zamonaviy shaharsozlikning muhim va innovatsion yo‘nalishlaridan biri hisoblanadi. Aholi sonining o‘sishi, urbanizatsiyaning tezlashuvi, transport harakatining zichligi, ko‘plab yangi infratuzilmalar paydo bo‘layotgani yirik shaharlarda harakat tirbandliklarini keltirib chiqarmoqda. Bunday muammolarni oldini olish va shahar infratuzilmasini zamon talabiga mos rivojlantirish uchun yangi va ilg‘or texnologik yechimlar zarur. Shulardan biri - muhandislik kommunikatsiyalarini (suv, gaz, elektr tarmoqlari, issiqlik, kanalizatsiya va boshqalar) yer ostida o‘tkazuvchi zamonaviy tunellarni qurish hisoblanadi. Ushbu tezisda Muhandislik komunikatsiyalarini yer osti toneli orqali o‘tkazib shahar ko‘chalarida tirbandlikni yo‘qotish haqida ma'lumotlar berilgan.