ISTE‘MOLDAGI O‘SIMLIK YOG‘LARINING SIFAT TARKIBINI ANIQLASH - Rо‘ziqulov A.Yu., (World Scientific Research Journal, 2025)
Annotatsiya. О‘simlik yog‘larini qabul qilishda fizik-kimyoviy nazoratlarni olib borishni va ularni sifat kо‘rsatkichlarini tahlil qilish, bunda о‘simlik yog‘i (paxta yog‘i) tarkibida oz miqdorda bо‘lsada, yog‘ning xossalariga ta’sir etadigan fosfatidlar, sterinlar, tokoferollar moyning fizologik qiymatini oshirsada, erkin yog‘ kislotalari, gossipol va uning birikmalari moy sifatini pasaytiradi va buni aniqlash usullari izlab topish uning sifatini oshirish ya’ni erkin yog‘ kislotalar sonini kamaytirish bugunning dolzarb muammolaridan biri  xisoblanadi. Paxta yog‘ining tarkibida gossipol moddasi bor. Yog‘ zavodlari gossipolni tozalashda, lekin u ma’lum miqdorda yog‘ tarkibida doimo qolaveradi. Zarari shundaki jigar о‘sha zaharli moddani о‘zida ushlab qoladi va jigar zaharlanish kasalligining turli xil formalari kelib chiqaveradi. Shunga kо‘ra mazkur ish davomida paxta yog‘i tarkibidagi namlik va uchuvchan moddalar miqdori, yog‘ bо‘lmagan moddalar miqdori, xuddi shuningdek yog‘larning kislota soni ham aniqlandi.