MUSIQA MADANIYATI TARIXIDA FORTEPIANONING YARATILISH TARIXI VA RIVOJLANISH BOSQICHLARI - To‘rayeva Maftuna Omongaldi qizi, (World Scientific Research Journal, 2025)
Fortepiano — inson hissiyotini eng keng ifodalovchi cholg‘u asbobi bo‘lib, uning tarixi musiqa madaniyati tarixining ajralmas qismidir.U Kristofori ixtirosidan boshlab zamonaviy elektron pianinogacha uzoq rivojlanish yo‘lini bosib o‘tgan.Uning rivojlanish tarixi musiqiy madaniyat evolyutsiyasining ajralmas qismi hisoblanadi. Bugungi kunda fortepiano klassik san’atdan tortib, zamonaviy musiqagacha keng qo‘llaniladi. Fortepiano  musiqa madaniyatining rivojlanishida juda  katta  ahamiyatga ega.  Bu borada olamshumul kashfiyotlar,  tarixiy faktlarni misol qilib keltirishimiz mumkin. Shu davrgacha yaratilgan musiqa asarlari jilosi qancha asrlar o’tsada, butun dunyoni hayratga solib kelmoqda. Fortepiano hozirda ham klassik, jazz va pop musiqaning ajralmas qismi hisoblanadi.Pianino italiyalik Bartolomeo Kristofori (1655-1731) tomonidan Florensiyada ixtiro qilingan.