(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur tezisda radioaktiv nurlarni o‘quvchilarga samarali yetkazishda intellekt xarita metodining imkoniyatlari ilmiy-metodik jihatdan tahlil qilinadi. Alfa (α), beta (β) va gamma (γ) nurlarning fizik mohiyati, ularning yadro reaksiyalaridagi ishtiroki, massasi, zaryadi, tezligi va modda bilan o‘zaro ta’siri yagona vizual model asosida tushuntiriladi. Intellekt xarita texnologiyasi yordamida murakkab yadro jarayonlarini tizimli, ko‘rgazmali va mantiqiy ketma-ketlikda o‘rganish imkoniyatlari yoritiladi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, ushbu metod o‘quvchilarda to’la fikrlash, fanlararo bog‘lanish va mustaqil xulosa chiqarish ko‘nikmalarini rivojlantirishda yuqori samaradorlikka ega. Mazkur usul o‘quvchilarning mantiqiy fikrlashini rivojlantirish, murakkab fizik tushunchalarni oson va esda qolarli shaklda o‘zlashtirishga yordam beradi. Intellekt xarita metodidan foydalanish dars samaradorligini oshirishini, o‘quvchilarning fanga bo‘lgan qiziqishini kuchaytirishini ko‘rsatadi.