(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Qalqonsimon bez endokrin bezlar orasida oʻzining masasi va oʻlchamlari bilan yirikroq bez hisoblanadi va shu bilan birgalikda organizm uchun muhum boʻlgan garmonlarni oganizmda sintez qiladi. Oq zotsiz kalamushlar qalqonsimon bezi me’yoriy morfologik xususiyatlarini bilish zamonaviy morfologiyada ushbu bez patologiyalariga erta tashxis qo’yish, davolash va asoratlarning oldini olish imkonini beradi.