(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Ushbu tezis Mirishkor tumani hududida joylashgan “Avtomobilchi” fermer xo‘jaligi yerlarida tuproqlarning ekologik holatini baholashga bag‘ishlangan. Tadqiqot jarayonida tuproqning asosiy ekologik va agrokimyoviy ko‘rsatkichlari, jumladan gumus miqdori, tuproq eritmasining pH darajasi, umumiy va oson eruvchan tuzlar tarkibi, mexanik tarkibi hamda oziqa elementlari bilan ta’minlanganlik darajasi tahlil qilindi. Olingan natijalar asosida tuproqlarning hozirgi ekologik holati baholanib, unumdorlikni saqlash va yaxshilashga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqildi. Tadqiqot natijalari hududiy tuproq monitoringini tashkil etish va barqaror qishloq xo‘jaligini rivojlantirishda muhim ahamiyatga ega.