(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada yoshlarda yuqori iste’dodga ega bo‘lish jarayonida tarbiyaning tutgan o‘rni va ahamiyati ilmiy-nazariy jihatdan tahlil etilgan. Tadqiqotda iste’dod tushunchasining mazmun-mohiyati, uning shakllanishida irsiy omillar bilan bir qatorda ijtimoiy-madaniy muhit hamda tarbiya jarayonining o‘zaro bog‘liqligi yoritilgan. Shuningdek, iqtidorli yoshlarning psixologik va pedagogik xususiyatlari, iste’dod turlari, ularning namoyon bo‘lish shakllari hamda yashirin va potentsial iste’dod muammolari ko‘rib chiqilgan. Maqolada tarbiya jarayonini iste’dodni rivojlantirishga yo‘naltirish, yoshlarning ijodiy va intellektual salohiyatini ro‘yobga chiqarishga xizmat qiluvchi ta’lim muhitini yaratish zarurligi asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari uzluksiz ta’lim tizimida iste’dodli yoshlarni aniqlash va ularni qo‘llab-quvvatlash mexanizmlarini takomillashtirish uchun ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.