(untitled) (ZAMONAVIY TARAQQIYOT VA FAN: 21-ASR YONDASHUVLARI, 2026)
Mazkur maqolada Mirzo Ulugʻbekning ilmiy merosi kompleks tarixiy-manbashunoslik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Xususan, Samarqand rasadxonasi faoliyati, “Zij-i Sultoniy” asarining tuzilishi va ilmiy ahamiyati, trigonometrik jadvallarning aniqlik darajasi, tropik yilni hisoblash natijalari hamda Ulugʻbek ilmiy maktabining Sharq va Yevropa ilm-faniga taʼsiri keng yoritiladi. Shuningdek, uning madrasalar tizimi orqali dunyoviy fanlarni rivojlantirish siyosati ham ilmiy asosda tahlil etiladi. Tadqiqot natijalari Ulugʻbek faoliyati XV asr ilm-fanining eng yuksak bosqichlaridan biri boʻlganini ko‘rsatadi.